Cautare

Personalitatea lui Titu Maiorescu

Titu Maiorescu,

o personalitate de anvergură europeană

 
Născut în anul 1840, la Craiova, în inima Olteniei, din părinţi ardeleni, Titu Maiorescu a fost o personalitate de dimensiuni europene, atât prin formaţia sa intelectuală, cât şi prin întreaga sa activitate.
 
În 1858 absolvă la Academia Tereziană, la Viena, ca şef de promoţie. Un an mai târziu obţine, la Berlin, doctoratul „magna cum laudae”, iar după încă un an obţine licenţa în litere şi filosofie la Sorbona. Urmează încă un an de studii la Paris în urma cărora obţine licenţa în drept. O asemenea performanţă intelectuală la nivel european nu putea fi accesibilă decât unui spirit cu adevărat luminat.

Revenit în ţară, în 1861, într-o perioadă de profunde transformări sociale generate de formarea Statului modern Român, care încerca să se alinieze la valorile sociale, politice şi culturale europene, Titu Maiorescu devine, la numai 22 de ani profesor universitar la Universitatea din Iaşi, decan şi rector la 23 de ani, academician (membru al Societăţii Academice Române), la 27 de ani, deputat, la 30 de ani şi ministru, la 34 de ani.

Critic literar de mare acurateţe, a contribuit fundamental la selectarea şi impunerea adevăratelor valori ale literaturii române. Ca om politic, a fost deputat în mai multe legislaturi, dar şi Ministru al Cultelor şi Instrucţiunii Publice şi Ministru de Externe.

Prin întreaga sa activitate, care a cuprins practic toate domeniile vieţii culturale, sociale şi politice, Titu Maiorescu a şi-a adus o contribuţie remarcabile la dezvoltarea societăţii româneşti în contextul valorilor civilizaţiei Occidentale.