Colocviul Francofon „Tranzițiile digitale: oportunități și provocări pentru femei în universitate ”
Universitatea Titu Maiorescu, 23 si 24 noiembrie 2023

 

Program 

 

În zilele de 23 și 24 noiembrie 2023, RESUFF (Rețeaua francofonă a femeilor cu funcţii de răspundere din învățământul superior și cercetare) organizează  un colocviu cu tema: „Tranziții digitale: oportunități și provocări pentru femei în universitate”, în colaborare cu Universitatea Titu Maiorescu din București și cu sprijinul Direcției Regionale pentru Europa Centrală și de Est a AUF.

De la crearea sa, RESUFF s-a angajat să remedieze inegalitățile de gen în învățământul superior francofon și va folosi acest colocviu pentru a face un diagnostic al contribuției tehnologiei digitale în acest domeniu la nivelul instituțiilor partenere.

Într-un moment în care tehnologia digitală a devenit esențială, RESUFF dorește să poată contribui la o bună analiză a situației femeilor din universitate și să inițieze remedierea necesară, contribuind la o mai bună apreciere a instrumentului digital și a posibilităților pe care le oferă, în special femeilor în emanciparea lor profesională. În contextul dezbaterilor privind inteligența artificială, în special în versiunea sa controversată (cum ar fi ChatGPT), care mobilizează comunitatea universitară, este oportun să punem sub semnul întrebării modul în care femeile din universitate au reușit sau nu să profite de avantajele tehnologiei digitale și au transformat-o într-un aliat în dobândirea egalității lor profesionale.

Abordarea „de gen” a tehnologiei digitale permite o aprecierea din unghiuri diferite a  utilizării si a neutralităţii acesteia.

Lucrările colocviului vor fi organizate pe trei axe:  Situația actuală a contribuției tehnologiei digitale la aspectele de gen în universitate; Rolul tehnologiei digitale în formare și cercetare în instituțiile de învățământ superior și Bune practici în lupta împotriva stereotipurilor.

Colocviul va beneficia de expertiza membrilor RESUFF, dar și a altor personalități din organizații preocupate de tranziția digitală și integrarea cu succes a femeilor în acest proces.

El va fi, de asemenea, o oportunitate de a consolida parteneriatele în domeniul învăţământului superior şi al cercetării, așa cum au fost promovate de RESUFF de la crearea sa.

 Mai multe detalii pe site-ul: https://resuff.org/

 

Link pentru acces online la eveniment în data de 23 noiembrie click aici!

Link pentru acces online la eveniment în data de 24 noiembrie click aici!