În data de 18 mai 2022, la Universitatea Titu Maiorescu din București, s-a desfășurat Seminarul Științific Turcia – o putere mijlocie în lumea multipolară a secolului XXI. Evenimentul a fost organizat de Facultatea de Științele Comunicării și Relații Internaționale, prin Departamentul de Relații Internaționale și Studii Europene, și face parte dintr-o serie de manifestări academice pe teme care privesc evoluțiile din domeniul relațiilor internaționale și redefinirea raporturilor de forță în lumea contemporană. Au participat membri ai corpului academic, experți în relații internaționale, specialiști în științe politice, diplomați, istorici, studenți, masteranzi, doctoranzi.

Seminarul a avut un invitat special, în persoana Dlui prof. univ. dr. Emil Constantinescu, fost președinte al României, în mandatul 1996-2000, în prezent președintele Institutului de Studii Avansate pentru Cultura și Civilizația Levantului (ISACCL), profesor emerit, președintele de onoare al Senatului Universității din București.

Profesorul Emil Constantinescu a avut o întrevedere cu Rectorul Universității Titu Maiorescu, prof. univ. dr. Daniel Cochior, în cadrul căreia s-a desfășurat o discuție pe teme instituționale, privind Universitatea și ISACCL, și referitoare la evoluțiile din învățământul superior și din cercetare. Cadru didactic al Facultății de Geologie, profesorul Emil Constantinescu a fost profund implicat în procesele și evoluțiile din învățământul superior românesc, în calitate de Rector al Universității din București și de președinte al Consiliului Național al Rectorilor în perioada 1992-1996, înainte de a deveni președintele României. Rectorul Daniel Cochior i-a prezentat invitatului Universitatea Titu Maiorescu, în ceea ce privește structura, programele de studii, viziunea asupra educației și cercetării, rezultatele obținute, care o definesc drept o Universitate de calitate a României, dinamica dezvoltării. Președintele Constantinescu a vorbit despre importanța educației de calitate și a cercetării în dezvoltarea țării și a prezentat, la nivelul misiunii, obiectivelor și coordonatelor de activitate, Institutul de Studii Avansate pentru Cultura și Civilizația Levantului. Având în vedere punctele comune în activitatea celor două instituții cu privire la domeniul relațiilor internaționale, s-a cristalizat perspectiva creării unui parteneriat academic între Universitate și Institut.

În cadrul Seminarului Științific, în calitate de keynote speaker, profesorul Emil Constantinescu a susținut o prelegere privitoare la tema supusă dezbaterii și la evoluțiile politice pe scena relațiilor internaționale din ultimele decenii. Domnia sa a făcut o analiză complexă a schimbărilor care au avut loc după 1990 în țările din fostul bloc comunist, în Europa și în lume, a transformărilor din România și a procesului de integrare euro-atlantică a țării, la care a participat direct în calitate de Președinte al statului. Vorbitorul a adus în discuție evenimente de importanță majoră ale ultimelor decenii, cărora le-a interpretat semnificația politică și istorică, a evocat personalități politice internaționale, întâlniri și dialoguri la cel mai înalt nivel, relații de colaborare și prietenie cu oameni politici de prim rang din Europa și din lume.

Președintele Emil Constantinescu a ținut astfel, în spațiul Universității Titu Maiorescu, o veritabilă lecție de istorie, ca protagonist direct al unor procese de importanță crucială pentru edificarea europeană a României, conturând astfel un cadru de înțelegere a parcursului țării de-a lungul unei perioade de mari transformări, care au creat premisele și au trasat liniile evoluțiilor viitoare. Parte a istoriei, de pe cea mai înaltă poziție, de șef al statului, Președintele Emil Constantinescu a avut o contribuție importantă la evoluția României în direcția integrării europene și euroatlantice.

Biroul de Comunicare și Relații cu Presa al Universității Titu Maiorescu din București

26.05.2022