SMARTMED programul care pregătește studenții pentru medicina viitorului!

 

Sâmbătă, 08 aprile și Duminică, 09 aprilie, s-a desfășurat prima parte a Programului SmartMed, un ”program de învățare prin experiență practică în domeniul MedTech/HealthTech”, cofinanțat din Fondul Social European prin Programul Operațional Capital Uman 2014-2020, în cadrul proiectului  „Stagii de practică și orientare pentru studenții mediciniști!” SPORSIM” SMIS 133315, al cărui beneficiar este Universitatea Titu Maiorescu.

Peste 50 de studenți de la Facultatea de Medicină, Facultatea de Medicină Dentară și Facultatea de Asistență Medicală Generală, au parcurs cu entuziasm partea introductivă aferentă celor 4 module de învățare prin experiență practică, facilitată de traineri cu expertiză extinsă în Med Tech și Business Medical. Aceștia vor încheia programul după vacanță, în zilele de 22 și 23 aprilie, cu partea practică si cu o evaluare finală, în baza căreia se vor acorda certificatele de participare.

Programul va continua până la finalul lunii mai cu noi grupe de participanți.

Ce părere au studenții participanți despre experiența SmartMed?

Testimonialele lor arată ca prin Programul SmartMed, participanții au acces la o experiență de învățare practică și relevantă pentru domeniul medical.

„Participarea la atelierul SmartMed a fost o experiență unică și inovatoare. Am învățat despre cele mai noi tehnologii medicale și am fost uimit de cât de mult putem face astăzi pentru a diagnostica și trata diverse afecțiuni. Atelierul de RPA a fost foarte cool ș mi-a placut că am învățat să utilizez UiPath” – Alexandru S., student anul III, specializarea Asistență Medicală Generală.

Atelierele SmartMed mi-au deschis ochii către posibilitățile nelimitate ale medicinei viitorului. Am învățat cum să folosesc tehnologia pentru a oferi pacienților mei cele mai bune tratamente și pentru a îmbunătăți calitatea vieții lor.” – Mara T., studentă anul II, specializarea Medicină Generală

„Am participat la atelierul SmartMed și am fost uimită de cât de ușor este să folosim tehnologia în medicină. Am învățat cum să utilizez cele mai noi instrumente” – Cristiana Farcaș, studentă în anul I, Facultatea de Medicină, Medicină Generală.

 

Ce au descoperit participanții în Programul SmartMed?

În cele două zile, studenții au învățat cum să comunice și să gestioneze parteneriatul terapeutic în era digitală, au identificat soluții software din aria medicală, au aflat cum pot folosi senzorii și realitatea augmentată în beneficiul pacienților și au aplicat noțiuni de design thinking și inovație.

La  Modulul 1, alături de Dr. Radu Tudorache, fondatorul Exponental Mindset, cursanții au avut ocazia să învețe cum să comunice și cum să consolideze parteneriatul terapeutic, cum să adreseze corect întrebări și cum să asculte activ.

La Modulul 2, Design Thinking și Innovation în Health Tech, alături de Lect.univ.dr. Elena Ovreiu (CEO & Co-Fondator, Biodyssey) studenții au învățat să adopte un mindset creativ, cum să facă o analiză a stakeholderilor și a pieței și care sunt diversele metodologii de inovare.

La atelierul Arhitecturi ale sistemelor medicale – de la senzori la realitatea augmentată, din cadrul Modului 3,  sub îndrumarea d-nei Conf.univ.dr. Gladiola Petroiu, cursanții au învățat să utilizeze platforma de RPA UiPAth, au discutat despre roboții medicali și au creat propriile aplicații de automatizare.

Pentru că în era digitală nimic nu funcționează fără sisteme software, alături de Lect.univ.dr. Iuliana Marin, la Modulul 4, studenții mediciniști au descoperit care sunt avantajele și limitele dosarului electronic de sănătate și ale registrelor medicale ale pacienților, cum să colecteze și să transmită datele personale ale acestora cu un grad ridicat de securitate.

Detalii despre traineri, structură si conținutul celor 4 Module de învățare pot fi accesate aici.

 

Cât durează Programul SmartMed?

Perioada de desfășurare este cuprinsă între 08 aprilie și 28 mai 2023.

Timp de 32 de ore împărțite în 4 module de învățare practică, participanții au ocazia să își dezvolte competențele de care au nevoie în medicina viitorului, alături de experții de top în med tech și business medical:

  • Modulul 1 – Comunicare și parteneriat terapeutic în era digitală
  • Modulul 2 – Inovație și design thinking în HealthTech
  • Modulul 3 – Arhitecturi ale sistemelor medicale – de la senzori la realitatea augumentată
  • Modulul 4 – Soluții software în domeniul medical

Participarea este gratuită, iar înscrierea se realizeză prin completarea formularului disponibil online.

Activitățile se desfășoară față în față în locațiile Universității Titu Maiorescu (campus IOR sau Timpuri Noi), pe grupe, în weekend sau în timpul săptămânii:

  • Grupele din timpul săptămânii – 8 întâlniri * 4 ore/zi (16.00 – 20.00) sau
  • Grupele din weekend – 2 weekenduri – 4 întâlniri * 8 ore/zi (9.00 – 18.00)

Programul se finalizează cu o evaluare a cunoștințelor participanților dobândite la fiecare modul în baza, cărora primesc un certificat de participare.

De asemenea, la finalul programului se va organiza un concurs cu premii pentru studenții beneficiari în proiectul SPORSIM. Astfel, studenții care vor participa la toate cele patru module și vor obține un punctaj mediu mai mare de 75% vor beneficia de un premiu în valoare de 2000 de lei.

Acordarea premiilor se va realiza de către o comisie de concurs, pe baza unei Metodologii de acordare a premiilor pentru dezvoltarea competențelor MedTech/HealthTech.

Mai multe detalii despre proiect pot fi accesate AICI.