COMUNICAT

 

UN NOU LABORATOR MEDICAL PERFORMANT,

LA UNIVERSITATEA TITU MAIORESCU

 

În data de 26 noiembrie 2022, Facultatea de Medicină a Universității Titu Maiorescu din București a inaugurat laboratorul de practică medicală Anatomika Nursing Lab. Noul laborator este situat în Campusul Medical IOR 2 (etajul 3), un spațiu ultramodern, la nivelul exigențelor europene ale învățământului și cercetării de profil. La deschidere au participat rectorul Universității Titu Maiorescu, prof. univ. dr. Daniel Cochior, reprezentanți ai conducerii Facultății de Medicină, ai Asociației Universitare pentru Medicină și Asistență Medicală (AUMAM), ai Federației Asociațiilor Studenților în Medicină din România (FASMR), profesori, studenți și voluntari.

 

Proiectul Laboratorului a fost inițiat de Facultatea de Medicină, cu implicarea studenților, și a devenit din idee realitate cu sprijinul financiar și logistic al Universității Titu Maiorescu și al firmei Anatomika. Destinat Facultății de Medicină și programului  de licență Asistență Medicală Generală, laboratorul de practică medicală Anatomika Nursing Lab oferă condiții optime pentru studiu și aprofundare, pentru dezvoltarea competențelor medicale specifice prin ateliere și lucrări practice din diverse specialități medicale, în conformitate cu cerințele academice din domeniu. În ceea ce privește echiparea, Anatomika Nursing Lab cuprinde: spații de lucru pentru practica nodurilor și suturilor chirurgicale, un manechin avansat de asistență medicală cu funcții complete, un manechin cu senzori și mini-calculator cu sisteme de control ale presiunii și ale debitului de aer pentru practica tehnicilor de resuscitare cardiopulmonară și cerebrală, un manechin resuscitare sugar cu sistem vizual de control al presiunii, un spațiu echipat cu scaun cu rotile și un pat de consultații medicale, pentru practica tehnicilor de manevrare, îmbrăcare, igienizare și îngrijire a pacienților imobilizați la pat, modele anatomice și scheme ale sistemelor corpului uman, modele de practică pentru puncția venoasă, modele de practică pentru injecții (I.M, I.D, I.V, S.C), model braț pentru practica montării cateterului venos periferic (CVP), 25 de bluze medicale marca Dr. în Uniformă, stativ de perfuzie și cărucior pentru consumabile și alte materiale necesare efectuării tehnicilor și manevrelor medicale, o tabletă performantă echipată cu programe 3D ale corpului uman și cu cont Lecturio Premium, spații de lucru cu coduri QR pentru feedback în timp real din partea studenților, trusă de prim ajutor pentru trauma. Laborator cu dotări de ultimă generație, Anatomika Nursing Lab constituie un spațiu academic modern al educației și cercetării medicale la standarde înalte de calitate și performanță științifică.

 

Deschiderea noului laborator al Facultății de Medicină face parte din procesul de dezvoltare a Universității Titu Maiorescu din București, universitate recunoscută pe plan național și internațional pentru calitatea studiilor, pentru excelență și performanță la nivelul educației academice și al cercetării. Un sector academic cu mare potențial în dezvoltarea Universității îl reprezintă domeniul medical, reprezentat de Facultatea de Medicină și Facultatea de Medicină Dentară. Accesul în programele de studii ale celor două facultăți se face pe bază de selecție (în condiții de concurență), ambele facultăți au programe de licență în engleză (pe lângă cele în română), școli doctorale și programe de rezidențiat. Un proiect de importanță strategică al Universității îl constituie realizarea Spitalului Universitar Titu Maiorescu, într-o clădire situată în campusul universitar medical.

 

Rectorul Universității Titu Maiorescu, prof. univ. dr. Daniel Cochior, a subliniat faptul că inaugurarea Laboratorului reprezintă încă un moment semnificativ în dezvoltarea Facultății de Medicină conform celor mai exigente cerințe și condiții, anunțând că pe agenda Facultății se află crearea Laboratorului de pregătire în Chirurgie Laparoscopică. Domnia sa a anunțat, de asemenea, că, în cadrul procesului de internaționalizare, văzut ca prioritate la nivel instituțional, există un nou proiect de anvergură al Universității, care privește internaționalizarea studiilor medicale. În context, Rectorul Daniel Cochior a mai declarat: „Universitatea Titu Maiorescu se impune în spațiul învățământului superior românesc prin calitatea studiilor, prin atenția prioritară pe care le-o acordă studenților, situați în centrul procesului de educație și de cercetare, prin rezultatele care o recomandă drept o universitate performantă, prin dinamica dezvoltării. Facultățile de Medicină joacă un rol important în dezvoltarea Universității. În acest proces este angrenată întreaga comunitate academică maioresciană, într-un efort solidar, întreprins cu responsabilitate, către obiectivul de a face din Universitatea Titu Maiorescu o instituție de elită, un vector al educației, cercetării și dezvoltării.”

 

Biroul de Comunicare și Relații Publice al Universității Titu Maiorescu din București

 

26.11.2022