Proiectul de cercetare „Sistem de diagnosticare precoce a șocului septic prin explorarea neinvazivă a microcirculației orale” realizat de o echipă de cercetători din cadrul Facultății de Medicină a Universității Titu Maiorescu, condusă de Prof. univ. dr. Daniel Cochior, a fost nominalizat ca finalist în cadrul secțiunii „Proiectul de cercetare al anului” al Romanian Healthcare Awards.

Romanian Healthcare Awards (Spațiul Medical) reprezintă prima și cea mai amplă competiție cu juriu internațional dedicată medicilor, echipelor medicale și spitalelor din România, eveniment de recunoaștere a inovației și a excelenței din domeniul sănătății, care își propune să identifice și să aprecieze exemplele de bună practică din sistemul medical românesc, reușitele individuale și de echipă.

Cercetarea se referă la o soluție hardware și software utilizată în scop de diagnostic precoce, neinvaziv, în medicina de urgență.

Videocapilaroscopia permite monitorizarea oricărei boli (în timp util și neinvaziv) ce afectează microcirculaţia fiind o metodă de interes în studiul microcirculației sanguine ce facilitează posibilitatea examinării vaselor mici la pacienți, în vivo. Alterarea microcirculației capilare într-un anumit sector poate reprezenta, de fapt, singură documentare certă a debutului unei boli. Posibilitatea detectării anomaliilor microvasculare din fazele incipiente cu ajutorul videocapilaroscopiei deschide noi oportunități diagnostice şi de cercetare.

Cu ajutorul modelului hardware sunt culese date de la nivelul microvascularizaţiei mucoasei orale (morfologice şi dinamice) pe care le prelucrează software, în scopul diagnosticării de la debut a modificărilor incipiente microvasculare sistemice (ce premerg dezvoltarea şocului septic cu disfuncţii multiple de organe din diverse stări patologice) în vederea instituirii precoce a măsurilor terapeutice intensive.

Tema de cercetare face obiectul cererii de brevet nr. 132846 AO/RO-BOPI 10/2018 (VIDEOCAPILAROSCOP DIGITAL – Cochior Daniel, Gorecki Gabriel Petre, Custură Crăciun Dan, Stoica Radu, Moldovan Horațiu, Dorobanțu Lucian Florin) și a unei teze de doctorat și a obținut numeroase premii naționale și internaționale.