24.11.2021, Bucureşti

COMUNICAT DE PRESĂ

UNIVERSITATEA TITU MAIORESCU,

UN NOU PAS ÎNAINTE ÎN DEZVOLTAREA ÎNVĂȚĂMÂNTULUI MEDICAL

 

În data de 23 noiembrie 2021, Universitatea Titu Maiorescu din București a inaugurat un corp de clădire ultramodern destinat învățământului superior medical. Edificiul se află în campusul universitar medical al Universității (strada Gheorghe Petrașcu, zona IOR, sectorul 3, București), în care își desfășoară o mare parte din activități (cursuri, laboratoare) două facultăți de profil: Facultatea de Medicină și Facultatea de Medicină Dentară.

Noua clădire, începută în iunie 2019 și finalizată în noiembrie 2021, are o suprafață desfășurată de 3400 mp, o suprafață utilă de 2836 mp și o amprentă la sol de 480 mp. Este construită pe șapte niveluri și cuprinde: 18 laboratoare cu un număr de 419 locuri, cinci amfiteatre (623 de locuri), o sală de curs (54 de locuri), o sală multifuncțională (51 de locuri). Toate spațiile de învățământ și cercetare însumează 1147 de locuri. Clădirea este dotată cu echipamente și logistică IT în valoare de 376.088 euro, cu mobilier specific în valoare de 511.811 euro (laboratoare) și 319.657 euro (amfiteatre). Investiția în dotări (mobilier, echipamente, logistică IT) se cifrează la 1.200.000 euro, investiția totală ridicându-se la 10.700.000 de euro. Noul edificiu al Universității Titu Maiorescu beneficiază de dotări, echipamente de specialitate și logistică digitală de ultimă oră, oferind un spațiu generos și condiții ultramoderne, pentru desfășurarea cursurilor,  laboratoarelor și a activităților de cercetare științifică. Prin noul corp de clădire, campusul medical al Universității Titu Maiorescu se dezvoltă în mod semnificativ în ceea ce privește capacitatea de a susține un proces educațional sub semnul calității și al excelenței, la cele mai înalte exigențe și standarde academice. Clădirea a fost realizată de o echipă de proiectare formată din arhitecții: Răzvan Moșneag și Olga Morar.

Noul edificiu universitar exprimă viziunea Universității Titu Maiorescu asupra dezvoltării învățământului superior în era actuală, care situează cunoașterea, generată de educație și cercetare, la originea progresului. Calitatea și performanța în educație au nevoie de un cadru adecvat, care să le ofere condiții optime de desfășurare. O universitate care-și respectă numele și menirea trebuie să acorde o atenție specială dezvoltării infrastructurii pentru a oferi spațiul unui proces educațional și de cercetare de calitate. Pe această viziune, Universitatea își fundamentează opera de dezvoltare instituțională, văzută ca proces continuu. În același timp, deschiderea noilor spații universitare arată importanța pe care Universitatea Titu Maiorescu o acordă învățământului medical, ca domeniu-cheie al lumii de azi, al educației, cercetării și cunoașterii. În structura Universității, intră patru facultăți cu profil medical, celor două menționate mai sus (Medicină și Medicină Dentară) adăugându-li-se Facultatea de Farmacie și Facultatea de Asistență Medicală (Târgu Jiu). Trebuie adăugat, în acest context, că cele două facultăți de medicină dezvoltă și programe de licență în limba engleză, iar Facultatea de Medicină desfășoară, începând cu 2019, și programul de rezidențiat. Ambele facultăți sunt instituții organizatoare de studii de doctorat, două dintre cele trei Școli Doctorale ale Universității Titu Maiorescu aparținând astfel domeniului medical.

La ceremonia de inaugurare, au participat membrii Consiliului de Administrație și reprezentanți ai Senatului Universității, cadre didactice și de cercetare, studenți din domeniul medical, invitați de marcă din lumea academică și științifică românească. Tăierea panglicii a deschis în mod simbolic accesul într-o clădire nouă, în spații generoase, dotate cu echipamente de ultimă oră, care-și așteaptă studenții și profesorii. Amfiteatrele, laboratoarele, spațiile de studiu și cercetare conturează imaginea unui edificiu de înalt nivel academic, care poate fi considerat un etalon și un standard de calitate pentru învățământul medical românesc.

În cadrul deschiderii, Rectorul Universității Titu Maiorescu, prof. univ. dr. Daniel Cochior, a subliniat faptul că, prin acest moment, Universitatea demonstrează că are viziune, forță și potențial în procesul dezvoltării, fiind un actor important în spațiul învățământului superior românesc. „Inaugurarea clădirii reprezintă un nou moment din procesul de dezvoltare a bazei materiale a Universității și face parte dintr-un proiect mai amplu care privește Campusul Universitar Medical. În aproximativ doi ani, sperăm să inaugurăm Spitalul Universitar Titu Maiorescu.”, a precizat Rectorul. În context, profesorul Daniel Cochior a mulțumit președintelui Universității, profesorul Iosif Urs, „vizionarul și motorul dezvoltării Universității”, și întregii comunități academice maioresciene pentru susținerea acestui proiect, în cadrul mai larg al procesului de dezvoltare instituțională. Președintele Universității Titu Maiorescu, prof. univ. dr. Iosif Urs, a reliefat „efortul extraordinar” făcut de Universitate pentru edificarea noului spațiu de învățământ și cercetare, subliniind importanța solidarității și a sinergiei creatoare într-o comunitate unită sub auspiciile valorilor academice, dedicată educației, cercetării și progresului prin cunoaștere. „Educația și cercetarea sunt pilonii dezvoltării societății în Era Cunoașterii. Viziunea noastră asupra Universității se situează sub autoritatea acestui adevăr axiomatic. În direcția lui, am creat împreună o Universitate puternică, o Universitate cu o structură complexă, o Universitate europeană, în formă și fond, în împlinirea legatului mentorului nostru, geniul tutelar Titu Maiorescu. Învățământul medical este pentru Universitatea noastră un domeniu fundamental, de mare dificultate prin condițiile specifice, dar și de înaltă noblețe prin ceea ce reprezintă. Cred că, prin ceea ce facem, prin proiectele noastre, inclusiv prin acest splendid edificiu, ne ridicăm la înălțimea celor mai exigente criterii academice”. Rectorul Universității de Medicină și Farmacie „Carol Davila”, prof. univ. dr. Viorel Jinga, invitatul special al evenimentului, a afirmat că motto-ul UMF „Inițiere, Evoluție, Excelență” se potrivește și Universității Titu Maiorescu în condițiile evoluției și realității ei instituționale. Rectorul Universității de Medicină și Farmacie, cea mai veche și prestigioasă Școală de Medicină a țării, a evidențiat bunele relații de colaborare dintre cele două universități și a vorbit despre proiectele de dezvoltare pe care le are pe agendă ca rector, între care reabilitarea Palatului UMF și realizarea unui Centru de Cercetare. În viitor, a subliniat rectorul Viorel Jinga, colaborarea celor două universități se poate obiectiva într-un proiect mai amplu, un consorțiu academic în domeniul învățământului medical. Ca semn de apreciere, Rectorul Universității de Medicină și Farmacie „Carol Davila” a oferit Universității Titu Maiorescu „trofeul UMF” – bustul lui Carol Davila, fondatorul învățământului medical românesc.

 

Biroul de Presă, Comunicare și Imagine al Universității Titu Maiorescu