Școala de vară „la înălțime” – „Psihanaliză și film – Fețele iubirii”
Asociația pentru promovarea psihanalizei teoretice și clinice organizează Școala de vară „la înălțime” , „Psihanaliză și film – Fețele iubirii”, având coordonatori pe: Prof.univ.dr. Vasile Dem. Zamfirescu, Facultatea de Psihologie și Lect.univ.dr. Simona Reghintovschi, Facultatea de Psihologie.
Școala de Vară va avea loc la Brașov între 1-4 august 2024 la Hotel Sport.
Mai multe detalii puteți accesa la urmatorul link:
Coordonatori:
Prof. Univ. Dr. Vasile Dem. Zamfirescu
– Psihanalist, membru direct International Psychoanalytic Association
– Psihanalist membru International Association for Relational Psychotherapy and Psychoanalysis
– Psihanalist formator și supervizor Societatea Română de Psihanaliză
– Formator și supervizor Insight–Asociația pentru promovarea psihanalizei teoretice și clinice
– Psiholog principal cu compentențe în psihoterapie-psihanaliză, formator și supervizor
Lector Univ. dr. Simona Reghintovschi
– Psihanalist, membru direct International Psychoanalytic Association
– Psihanalist, membru International Association for Relational Psychotherapy and Psychoanalysis
– Psiholog, membru American Psychological Association
– Psihanalist, membru titular Societatea Română de Psihanaliză
– Formator și supervizor Insight–Asociația pentru promovarea psihanalizei teoretice și clinice
– Psiholog principal cu compentențe în psihologie clinică și psihoterapie-psihanaliză, supervizor
Înscrieri şi detalii organizare: insight.org.ro, office@insight.org.ro
Persoana de contact: Simona Reghintovschi, tel. 0723.157.269
Descriere:
Ce-i determină pe oameni să apeleze la ajutorul psihoterapeutic? Unii sunt anxioși, alții prea triști, de prea mult timp, alții sunt geloși sau sunt tulburați de dorințe frustrate. Dar
toți par a avea o motivație comună – iubirea. În practica psihoterapeutică întâlnim protagoniștii unor povești de iubire mai mult sau mai puțin fericite și cunoaștem numeroase fețe ale iubirii – iubiri pierdute, sau imposibile, sau refuzate, care fascinează, provoacă obsesii sau distorsionează relații. Iubiri materne, paterne, fraterne, marcate mai mult sau mai puțin de ambivalență afectivă, iubiri infantile sau iubiri mature. Psihanaliza poate ajuta pacientul să pornească dintr-un spațiu interior marcat de suferințele din iubire, pline de tristețe, vinovăție, anxietate, frustrare, neîncredere în sine și în ceilalți pentru a ajunge la înțelegerea surselor acestor suferințe și a motivelor ce le-au determinat alegerile în relațiile de iubire. Și pentru că este imposibil să urmărești vicisitudinile iubirii fără să acorzi atenție vicisitudinilor agresivității în relația de cuplu, prin confirmarea nenumăratelor forme în care iubirea şi agresivitatea se contopesc şi interacţionează în viaţa cuplului, psihanaliza pune în valoare şi mecanismele prin care iubirea poate integra şi neutraliza agresivitatea şi, în multe cazuri, chiar să iasă triumfătoare. Astfel analizanții pot începe să înțeleagă de ce iubirea părea un câmp minat, și pot găsi o cale mult mai satisfăcătoare pentru a parcurge acest drum către celălalt, alături de celălalt.
În cadrul Școlii de vară „la înălțime” Psihanaliză și film – Fețele iubirii vor fi aduse în discuție aspecte ale dinamicilor relațiilor de iubire. Printre problemele adresate pe parcursul Școlii de vară se numără: diferenta dintre iubirea imatură și iubirea matură, capcana identificarii poiective mutuale în cuplu care reproduce „scenarii” din trecut în relația actuală, influența anxietatii de separare asupra relației de cuplu, dinamica homosexualitate – heterosexualitate, impactul relațiilor fraterne asupra relaționării în cuplu.
Cateva filme vor fi utilizate ca material ilustrativ, accesibil și util pentru discuțiile aplicate care se vor adăuga prezentărilor teoretice.
Prelegere Internațională – Diferențe Interculturale în Tulburările Psihosomatice
Facultatea de Psihologie din cadrul Universității Titu Maiorescu vă invită să participați la prelegerea internațională care va aborda tema Diferențelor Interculturale în Tulburările Psihosomatice! În cadrul discuției va fi dezbătut studiul de caz: Obezitatea psihosomatică în tulburările minte-corp.
Prelegerea intenațională va avea loc marți, în data de 9 aprilie, la Universitatea Titu Maiorescu corp V , etaj 1, sala V109, în intervalul orar 16:00 – 18:00.
Invitatul nostru special este Prof. Dr. Hab Monika Bąk-Sosnowska, director al Centrului de Psihosomatică și Îngrijire Preventivă a Sănătății de la Universitatea WSB* din Polonia.
Despre Prof. Dr. Hab Monika Bąk-Sosnowska:
în anul 2008, a obținut doctoratul în științe umaniste (Psihologie) de la Universitatea din Silezia din Katowice și a fost distinsă cu titlul de Doctor Habilitatus în Științe ale Sănătății în anul 2017. Are o experiență vastă ca psiholog clinician și cercetător, iar subiectul său de un interes este centrat pe bolile psihosomatice, obezitate și tulburări de alimentație.
Prof. Bąk-Sosnowska a avut rolul de consultant la Centrul de Intervenție în Criză. Experiența sa profesională include și postul de șef al Departamentului de Științe Sociale și Umane la Universitatea Medicală din Silezia. Începând cu anul 2022, este profesor la Universitatea WSB Polonia și director al Centrului de Psihosomatică și Sănătate Preventivă. Este autor și coautor a mai multor monografii și a unor numeroase publicații științifice în psihologia sănătății.
De asemenea, este membru al consiliului de administrație al Societății Poloneze pentru Tratamentul Obezității și a fondat Primodium în 2007, un centru specializat în psihoterapie pentru persoanele care se confruntă cu tulburări psihosomatice, probleme de alimentație și obezitate.
*În cadrul Consorțiului Universităților Europene „QHELIX – Ecosistem Academic Quintuple Helix”, Universitatea Titu Maiorescu din București și Universitatea WSB, alături de alte 9 universități europene, cooperează în proiecte educaționale și de cercetare pentru a crea un Ecosistem de Inovație în Sănătate QHELIX, care are ca scop cercetarea provocărilor din domeniul sănătății fizice și mentale.
Workshop – Development of Modern Psychodynamic Psychotherapies and Results of Comparative Psychotherapy Research
Facultatea de Psihologie a universității Titu Maiorescu în colaborare cu Asociația Română de Psihoterapie Cognitiv Comportamentală și Interpersonală organizează workshop-ul cu tema: „Development of Modern Psychodynamic Psychotherapies and Results of Comparative Psychotherapy Research” susținut de Prof. Wietersheim (Germania).
Workshop-ul are loc în data de 3 martie 2023, între orele 16:00 – 18:00 la Universitatea Titu Maiorescu, la adresa: Calea Văcărești numarul 187, sala 305, etaj 3.
Workshop-ul abordează tema studiului : dezvoltarea psihoterapiilor moderne, psihodinamice și rezultatele studiului asupra psihoterapiei comparative.
Avându-și rădăcinile în psihanaliza clasică, terapiile psihodinamice s-au dezvoltat semnificativ în ultimele decenii. Acestea sunt mai orientate către simptome și sunt terapii de scurtă durată. Totuși, ele au contribuit la formarea unor manuale în psihoterapie și reprezintă baza studiilor empirice în psihoterapia comparativă.
În această prezentare, vor fi introduse câteva dintre aceste terapii psihodinamice de scurtă durată. În plus, vor fi prezentate rezultatele asupra terapiei comparative.
Pentru a participa, vă rugăm să ne contactați la această adresă de e-mail: matei.theodora@yahoo.com
(Psychol. Matei Theodora).
Workshop – Atașamentul în situații de separare parentală
Marți, 28 Martie ora 17:00 va avea loc la Universitatea Titu Maiorescu din București, workshop-ul: Atașamentul în situații de separare parentală, în corpul V, sala V005, la parter.
Temele principale ale evenimentului sunt: manifestarea relațiilor de atașament la copii, calitatea vieții și bunăstarea copiilor în diferite contexte de viață.
La invitația doamnei profesor Univ. Dr. Margareta Dincă îl vom avea oaspete pe domnul profesor Fabien Bacro, cadru didactic la Universitatea din Nantes, Franța, Facultatea de Psihologie.
La acest eveniment se asigură traducerea în limba română.