Centrul de Reușită Universitară (CRU) al Universității Titu  Maiorescu face parte din rețeaua CRU (https://www.auf.org/) creată de Agenţia Universitară a Francofoniei (AUF) în Europa Centrală şi Orientală în colaborare cu  parteneri universitari din regiune. AUF este una dintre cele mai mari asociații de instituții de învățământ superior și de cercetare din lume. Fondată în urmă cu aproape 60 de ani, ea reunește 1007 universități, școli superioare, rețele academice și centre de cercetare științifică care utilizează limba franceză, din 119 țări. AUF este, de asemenea, operatorul pentru învățământul superior și cercetarea al Summit-ului Francofoniei.

Rețeaua CRU, formată din 57 de centre din 19 țâri din Europa Centrală şi Orientală (Albania, Armenia, Azerbaidjan, Bulgaria, Croația, Georgia, Ungaria, Kazahstan, Kosovo, Lituania, Macedonia de Nord, Moldova, Polonia, România, Rusia, Serbia, Slovacia, Turcia, Ucraina) contribuie în mod activ la consolidarea mișcării francofone și la promovarea diversității lingvistice, a valorilor patrimoniului științific şi cultural de limba franceză. Conform statisticilor AUF , peste 100 de profesori-cercetători francofoni sunt implicați permanent în activitățile centrelor (peste 9.000 de activități și aproape 150.000 de participanți, de la începutul proiectului în 2012). Misiunile și acțiunile lor sunt foarte diverse și adaptate specificului țărilor și universităților care le găzduiesc: formare, informare, concursuri, seri teatrale, seminarii, mese rotunde, conferințe etc. Profilul lor este definit treptat în funcție de specificul și nevoile locale: centru de integrare profesională, centru de formare în domeniul didactic, laborator pentru inovare educațională și dezvoltare științifică și culturală, centru multilingv, centru pentru formarea studenților în antreprenoriat, poli tematici interdisciplinari etc.

CRU al Universității Titu Maiorescu oferă profesorilor şi studenților, vorbitori de limbă franceză, accesul la resurse pedagogice de o mare diversitate, la instrumente de dezvoltare a unor cursuri şi de animație pedagogică inovative, motivante și actualizate. Este un spațiu pentru educație şi formare continuă, un loc privilegiat pentru schimburi de idei cu profesori și studenți din întregul spaţiu francofon.

De la înființarea sa în ianuarie 2020, centrul francofon al Universității a realizat un număr important de acțiuni, printre care: un ciclu de conferințe privind „Provocările și atuurile pluralității lingvistice în producția de cunoștințe și în comunicarea științifică”, contacte şi schimburi cu universitățile francofone, acțiuni specifice în contextul pandemiei etc. De asemenea, a contribuit la realizarea unei publicații bilingve (franceză-română) dedicată aniversării a 50   de ani de crearea francofoniei instituționale (https://laudatio.ro). Recent, la inițiativa CRU, a fost lansat proiectul „Antreprenoriatul social în serviciul societății”, finanțat de AUF şi realizat de UTM în parteneriat cu Noua Universitate Bulgara din Sofia si cu Universitatea Valahia din Targoviste.

 


 

Parteneri:

 

AUF

Direcția Regională

Agenția Universitară Francofonia în

Europa Centrală și de Orientală

 

AUF

 

Reteau CRU din

Europa Centrală și de Orientală

 

 

 

Responsabil CRU :

Gabriela BURDUCEA, Maître de conférences, Université Titu Maiorescu
Roxana CHIRIEAC, Assistante universitaire, Université Titu Maiorescu
Contact : cru@univ.utm.ro