COMUNICAT

 

Eveniment cultural la Universitatea Titu Maiorescu

 

Medicul chirurg Ellorhaoui My Hassan,

președintele Asociației de Prietenie Maroc-România,

a lansat un roman scris în limba română

 

 

În data de 11 mai  2023, la Universitatea Titu Maiorescu din București a avut loc un eveniment cultural special: medicul chirurg Ellorhaoui My Hassan, președintele Asociației de Prietenie Maroc-România, a lansat un roman scris în limba română. Evenimentul s-a desfășurat în noua Sală a Senatului, un spațiu ultramodern, începând cu ora 17.00, în prezența unui public format din profesori și studenți și s-a bucurat de prezența unor invitați speciali: Ambasadorul Extraordinar și Plenipotențiar al Regatului Marocului în România, E. S. Hassan Abouyoub, profesorul univ. dr. Sorin Câmpeanu, președintele Consiliului Național al Rectorilor, Președintele AUF (Agence Universitaire de la Francophonie) și fost ministru al Educației și a unor membri ai personalului diplomatic. Amfitrionii evenimentului au fost prof. univ. dr. Iosif Urs, președintele Universității Titu Maiorescu, și prof. univ. dr. Daniel Cochior, rectorul acesteia.

Domnul Ellorhaoui My Hassan, medic chirurg în Maroc, și-a făcut studiile universitare la Craiova și în București, petrecându-și 13 ani în România. Deși s-a întors în țara natală, a rămas legat sufletește și spiritual de țara noastră, pe care o consideră a doua lui patrie. Este profund atașat de cultura, de civilizația și de lumea românească în general, de limba, valorile, obiceiurile noastre, iubind România ca pe propria țară. De altfel se și declară român, alături de identitatea nativă. Vorbește la perfecție româna și, pe fondul iubirii și atașamentului față de țara noastră, scrie în limba lui Eminescu. Romanul lansat la Universitatea Titu Maiorescu, cu titlul Poker d’As, este al treilea al autorului, urmând primelor două: De la Casablanca la București și Mi-am lăsat inima la Craiova.

Profesorul Sorin Câmpeanu, președinte al Grupului de prietenie România-Maroc din Parlament, a afirmat că dl Ellorhaoui My Hassan este un bun prieten al României, un promotor al țării noastre și al universităților românești, care organizează  evenimente culturale și seri dedicate culturii românești în Maroc și care, prin tot ceea ce face în această privință, merită toată atenția și mulțumirile noastre. Rectorul Universității, profesorul Daniel Cochior, a apreciat evenimentul ca fiind unul cu o semnificație specială, care contribuie la dezvoltarea relațiilor dintre România și Maroc pe linie culturală și universitară. Președintele Iosif Urs a declarat că dl Ellorhaoui My Hassan iubește România „poate mai mult decât mulți români” și a conturat un portret esențial al acestuia: medic chirurg, familist convins, scriitor, poet excepțional, consul al României în Maroc, subliniind rolul acestuia în apropierea și colaborarea dintre cele două state. E. S. Hassan Abouyoub, ambasadorul Marocului, a reliefat contribuția dlui Ellorhaoui My Hassan, a scrierilor sale în limba română și a evenimentelor pe teme culturale și academice în promovarea prieteniei și colaborării dintre România și Regatul Marocului. Prof. univ. dr. Smaranda Angheni, vicepreședinte al Universității Titu Maiorescu, a apreciat limba română vorbită și scrisă de medicul-scriitor, capacitatea lui de a stăpâni complexitatea, profunzimea și subtilitățile acesteia, considerând că România are un bun prieten în domnia sa, care contribuie la dezvoltarea colaborării dintre universitățile celor două țări. O prezentare succintă a colaborării cu scriitorul marocan a făcut dl Tudor Sorin, directorul Editurii Universitaria a Universității din Craiova, care i-a publicat cele trei cărți de până acum.

Dl Ellorhaoui My Hassan a afirmat că este onorat să participe la evenimentul lansării celei de-a treia cărți a domniei sale la Universitatea Titu Maiorescu. Rememorând devenirea sa românească, a mărturisit că și-a început studiile în România, la Craiova, odată cu înscrierea în anul pregătitor de limba română, în octombrie 1975, că a studiat medicina în capitala Olteniei, primii patru ani, apoi la București și că, de atunci, a devenit și a rămas cu sufletul și cu inima român, promovând valorile culturale românești în Maroc. „Limba română este superbă, dar nu este promovată cum trebuie”, a mai declarat doctorul Hassan.

În final, medicul scriitor Ellorhaoui My Hassan  a scris autografe, într-o română expresivă și rafinată, și a oferit cartea participanților, încheind un eveniment cultural memorabil, cu semnificații și deschideri complexe în dezvoltarea relațiilor culturale și universitare dintre cele două state.

Biroul de Comunicare și Relații Publice al Universității Titu Maiorescu din București

 

13.05.2023