MASĂ ROTUNDĂ
”SUA și ordinea mondială în epoca post-Război Rece”
– 23 Octombrie 2019 –
Facultatea de Științele Comunicării și Relații Internaționale a Universității Titu Maiorescu din București organizează, la începutul noului an universitar 2019-2020, masa rotundă ”SUA și ordinea mondială în epoca post-Război Rece”, activitate la care sunt așteptați să participe cadre didactice universitare, cercetători din domeniul științei politice și relațiilor internaționale, diplomați, istorici, sociologi, specialiști în științele comunicării, doctoranzi, masteranzi și studenți.
Sfârșitul Războiului Rece a însemnat dispariția sistemului bipolar de putere în arena internațională și trecerea la un sistem unipolar, având SUA drept unica putere în politica mondială. Astfel, SUA, bazându-se pe o strategie de politică externă centrată de promovarea valorilor democrației liberale și pe dorința de a crește numărul statelor democratice la nivel planetar, s-a impus ca stat lider în politica mondială în cele aproape trei decenii care au trecut după dărâmarea Zidului Berlinului. Contestarea, mai cu seamă în ultimul deceniu, a rolului de lider al SUA în lumea globală post-Război Rece de către unele state, cum sunt Federația Rusă și China, deschide o nouă pagină în istoria recentă a relațiilor internaționale și îndeamnă la reflecții privind viitorul relațiilor de putere în politica mondială.
Masa rotundă își propune abordarea unor teme diverse, cum ar fi:
- SUA – statul lider în sistemul de relații internaționale după sfârșitul Războiului Rece;
- SUA – cea mai mare putere economică și militară a lumii actuale;
- SUA și conflictele armate din diverse locuri ale lumii (războaiele din fosta Jugoslavie, Primul și al Doilea Război din Golf, Războiul civil din Libia, Războiul din Afganistan, Războiul civil din Siria etc.);
- SUA și interesele strategice din Orientul Mijlociu și zona Asia-Pacific;
- SUA – statul lider în cadrul Alianței Nord-Atlantice;
- SUA și Organizația Națiunilor Unite;
- Relațiile politice, economice și militare dintre SUA și Uniunea Europeană;
- Raporturile de putere între SUA, Federația Rusă și China, principalii actori statali ai lumii globale;
- Atentatele teroriste împotriva SUA de la 11 septembrie 2001 și Războiul global împotriva terorismului;
- Retragerea SUA, în epoca Donald Trump, din diverse tratate si acorduri internaționale – acordul privind schimbările climatice, tratatul nuclear cu Iranul, tratatul privind forțele nucleare intermediare (INF) etc.
- Democrația americană și influența acestui sistem de organizare politică la nivel global;
- Cultura americană și marea ei putere de seducție în lumea contemporană;
- Mass-media și politica externă a SUA;
- SUA și acțiunile de diplomație culturală și diplomație publică.
Masa rotundă se va desfășura în ziua de 23 octombrie 2019 la Universitatea Titu Maiorescu, Corpul M, sala 204, începând cu ora 14.00. Persoana de contact: Lect. univ. dr. Eugen Lungu, e-mail: eugenbuc2004@yahoo.com