Școala de vară „la înălțime” – „Psihanaliză și film – Fețele iubirii”

 

 

Asociația pentru promovarea psihanalizei teoretice și clinice organizează Școala de vară „la înălțime” , „Psihanaliză și film – Fețele iubirii”, având coordonatori pe: Prof.univ.dr. Vasile Dem. Zamfirescu, Facultatea de Psihologie și Lect.univ.dr. Simona Reghintovschi, Facultatea de Psihologie.

Școala de Vară va avea loc la Brașov între 1-4 august 2024 la Hotel Sport.

Mai multe detalii puteți accesa la urmatorul link:

www.insight.org.ro

Coordonatori:

Prof. Univ. Dr. Vasile Dem. Zamfirescu

– Psihanalist, membru direct International Psychoanalytic Association

– Psihanalist membru International Association for Relational Psychotherapy and Psychoanalysis

– Psihanalist formator și supervizor Societatea Română de Psihanaliză

– Formator și supervizor Insight–Asociația pentru promovarea psihanalizei teoretice și clinice

– Psiholog principal cu compentențe în psihoterapie-psihanaliză, formator și supervizor

Lector Univ. dr. Simona Reghintovschi

– Psihanalist, membru direct International Psychoanalytic Association

– Psihanalist, membru International Association for Relational Psychotherapy and Psychoanalysis

– Psiholog, membru American Psychological Association

– Psihanalist, membru titular Societatea Română de Psihanaliză

– Formator și supervizor Insight–Asociația pentru promovarea psihanalizei teoretice și clinice

– Psiholog principal cu compentențe în psihologie clinică și psihoterapie-psihanaliză, supervizor

 

Înscrieri şi detalii organizare: insight.org.ro, office@insight.org.ro
Persoana de contact: Simona Reghintovschi, tel. 0723.157.269

 

Descriere:

Ce-i determină pe oameni să apeleze la ajutorul psihoterapeutic? Unii sunt anxioși, alții prea triști, de prea mult timp, alții sunt geloși sau sunt tulburați de dorințe frustrate. Dar

toți par a avea o motivație comună – iubirea. În practica psihoterapeutică întâlnim protagoniștii unor povești de iubire mai mult sau mai puțin fericite și cunoaștem numeroase fețe ale iubirii – iubiri pierdute, sau imposibile, sau refuzate, care fascinează, provoacă obsesii sau distorsionează relații. Iubiri materne, paterne, fraterne, marcate mai mult sau mai puțin de ambivalență afectivă, iubiri infantile sau iubiri mature. Psihanaliza poate ajuta pacientul să pornească dintr-un spațiu interior marcat de suferințele din iubire, pline de tristețe, vinovăție, anxietate, frustrare, neîncredere în sine și în ceilalți pentru a ajunge la înțelegerea surselor acestor suferințe și a motivelor ce le-au determinat alegerile în relațiile de iubire. Și pentru că este imposibil să urmărești vicisitudinile iubirii fără să acorzi atenție vicisitudinilor agresivității în relația de cuplu, prin confirmarea nenumăratelor forme în care iubirea şi agresivitatea se contopesc şi interacţionează în viaţa cuplului, psihanaliza pune în valoare şi mecanismele prin care iubirea poate integra şi neutraliza agresivitatea şi, în multe cazuri, chiar să iasă triumfătoare. Astfel analizanții pot începe să înțeleagă de ce iubirea părea un câmp minat, și pot găsi o cale mult mai satisfăcătoare pentru a parcurge acest drum către celălalt, alături de celălalt.

În cadrul Școlii de vară „la înălțime” Psihanaliză și film – Fețele iubirii vor fi aduse în discuție aspecte ale dinamicilor relațiilor de iubire. Printre problemele adresate pe parcursul Școlii de vară se numără: diferenta dintre iubirea imatură și iubirea matură, capcana identificarii poiective mutuale în cuplu care reproduce „scenarii” din trecut în relația actuală, influența anxietatii de separare asupra relației de cuplu, dinamica homosexualitate – heterosexualitate, impactul relațiilor fraterne asupra relaționării în cuplu.

Cateva filme vor fi utilizate ca material ilustrativ, accesibil și util pentru discuțiile aplicate care se vor adăuga prezentărilor teoretice.