În ultimii 50 de ani, granița care despărțea ferm psihologia vocațională/consilierea și orientarea în carieră de alte subramuri ale psihologiei, precum psihologia industrial-organizațională, psihologia dezvoltării, consilierea psihologică, psihologia pozitivă sau psihologia educației, s-a transformat într-un cordon de legătură dinamic și ramificat, de fluidizare a cunoașterii. Așa cum copacii dintr-o pădure comunică unii cu ceilalți printr-o rețea vastă și nevăzută ce asigură un schimb simbiotic de apă și nutrienți, și consilierea și orientarea în carieră a ajuns să primească și să ofere idei, perspective și practici și, astfel, să se îmbogățească, în conexiune cu alte arii ale psihologiei, sau, mai recent, chiar cu alte domenii. Iar acest fenomen se remarcă nu doar în practică, ci și în cercetare.

CCOC al Universității „Titu Maiorescu” își propune să realizeze studii demne de a fi integrate în această rețea sofisticată a cunoașterii. În acest sens, pornim de la analizarea atentă, uneori chiar sistematică, a fluxului științific internațional pentru a identifica nișe de cercetare sau rezultate provocatoare, insuficient replicate, pe orice teme relevante pentru dezvoltarea carierei. În procesul de construire a unei cercetări, ne ancorăm ipotezele în teorie și nu evităm metodele de cercetare mai puțin uzitate, dacă acestea sunt potrivite cu problema pe care o studiem. Astfel, de exemplu, manifestăm un interes deosebit inclusiv pentru orice date lingvistice sau non-lingvistice, diferite de cele furnizate de chestionarele tradiționale, dacă putem să argumentăm pe baza literaturii de specialitate că acele date pot funcționa ca amprente ale comportamentului vocațional. De asemenea, folosim o gamă largă de modele matematice – de la cele regăsite în statistica tradițională, la cele specifice științei datelor ‒ pentru a transforma datele pe care le colectăm în cunoaștere sau în input pentru noi ipoteze.

Deși avem o apetență pentru cercetările originale, ne preocupă și problema traducerii, adaptării și validării unor instrumente consacrate la nivel mondial dar care încă nu sunt disponibile în limba română sau ale căror proprietăți psihometrice nu au fost testate suficient pe eșantioane din România. În plus, realizăm cercetări în interes pur practic, pentru a identifica nevoile de consiliere în carieră din universitate și pentru a ne acorda serviciile în funcție de acestea.

Pe lângă activitatea propriu-zisă de cercetare, CCOC, prin intermediul Laboratorului PsyAI, urmărește să insufle pasiunea pentru cercetare studenților care vin către noi în interes de cercetare și să îi antreneze în elaborarea și implementarea proiectelor de cercetare. Condiția este ca aceștia să fie curioși, dornici să afle mai multe despre cercetarea de ultimă oră din domeniul psihologiei și să fie dispuși să investească din timpul lor liber pe această direcție.

În concluzie, esența activității de cercetare a CCOC constă în lucrul cu idei ‒ fructificăm idei, proiectăm idei, testăm empiric idei, deconstruim idei și transmitem idei într-un circuit firesc al cunoașterii. Pentru că așa cum spunea Ursula K. Le Guin în „The Dispossessed”, unul din romanele sale: „Stă în natura unei idei să fie comunicată: scrisă, vorbită, împlinită. O idee este precum iarba. Tânjește după soare, îi plac mulțimile, prosperă prin hibridizare, crește mai bine dacă este călcată în picioare.”